Български пощи

200 x 110

Фонд "Социална закрила"

Проекти по ОПАК

1OPAC

ОП Развитие на човешките ресурси

"Социална подкрепа за семейна заетост"

1logoЕSF

Местна инициативна група

"Готови за успех"

logo-bg-right

ПРСР 2014-2020 г.

logo bg right no back

Народните читалища са традиционни български културно-просветни институции, които са съхранявали и съхраняват българския бит и култура в населените места. Години наред са стожер на просветлението и културния живот. Едно от тях е Народно читалище „Пейчо Минев” основано през 1905 год., което в продължение на повече от 100 години задоволява културните и морални потребности на населението в с. Братя Даскалови. През 1958 г. на 10 септември, след дълги години на съществуване, читалището влиза в своя, нова сграда построена с доброволен труд, дарения, самооблагане. В сградата има голяма библиотека, заемна, читалня, книгохранилище, сцена, оркестрална, гримьорни, зала, клуб на самодееца. Започнало своя живот с обреди и обичаи: коледуване, сурвакане, лазаруване, седенки; през библиотеката – събираща най-доброто от нашите и чужди автори; до театралните постановки, колективните и индивидуални певчески изяви, танцови и инструментални колективи, и техните концертни изяви, които винаги са откликвали на повелята на времето, на конкретната битова и историческа обстановка.

Един от основните жанрове, който продължава съществуването си и до днес е певческия. Началото си води от 1945 г. От 1956 до 1964г. той наброява 75 участника и не веднъж е отличаван със значки „ОТЛИЧНИК”, „ПЪРВЕНЕЦ”, на околийски и окръжни прегледи и фестивали.

Днес продължител на хора е вокална група „Бели ружи”, която на всеки общински фестивал печели първо място. Почетни награди и грамоти печели от Националните фестивали: „Листопад на спомените” – гр.Варна, „Нежни чувства” – гр.Пловдив, „Под липите златен прах се рони” – гр.Стара Загора и XV годишен юбилей на Националния преглед на художествената самодейност и международен фолклорен фестивална пенсионерските организации проведен в НДК – София, 1-4 октомври 2006г.Танцовата група действа с прекъсвания според финансовите възможности и местните художествени ръководители.

През 100 годишния живот на читалището – връзката между читалище и училище винаги е била трайна и силна. Двете културни институции винаги са една до друга. Библиотеката на читалището наброява над 23000 тома. Читателите са на възраст от най-малките ученици до пенсионерите.Уреждат се изложби: „Нови книги”, „Юбилей”, бележити дати и събития, тематични.

Организират се срещи с поети и писатели, художници, илюстратори, композитори. Трудно бихме изброили художниците и илюстраторите. Тези топли срещи, които оставят скъпи и незабравими спомени продължават и днес. Много са имената на самодейците прославили читалището и селото ни, много са читалищните дейци водели читалището по пътя на успехите. За един такъв голям, вековен период, не могат да бъдат споменати всички, но още по-голяма е гордостта ни, че цели фамилии са съпричастни на живота в него. Участвали всеотдайно, безкористно с ум и сърце.

Гордост на читалището е присъдения ни от Министерство на културата орден „Кирил и Методий” – I степен на 75 годишния му юбилей.

Днес читалището следва завета на първите, за да остане, за да го има и продължава да бъде най-близо до културните и морални потребности на населението, да развива и съхранява традициите сред младите хора. Тази институция е една от малкото в България, които могат да спомогнат за съхраняване на българската идентичност в Обединена Европа.

Координати за връзка с читалището: с.Братя Даскалови, Емилия Христозова Костова, email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.