Български пощи

200 x 110

Фонд "Социална закрила"

Проекти по ОПАК

1OPAC

ОП Развитие на човешките ресурси

"Социална подкрепа за семейна заетост"

1logoЕSF

Местна инициативна група

"Готови за успех"

logo-bg-right

ПРСР 2014-2020 г.

logo bg right no back

Народните Читалища са традиционни български културно-просветни институции. Те са единствени по рода си - Читалища съществуват само в България. Тяхна цел и задача е да съхранят и предадат на поколенията българския бит и култура. Читалището е с широко отворени врати за всички онези, които търсят удовлетворение за своите духовни и нравствени потребности. То е център за естетическо възпитание, средище за разпространение на знание, укрепва и продължава националния бит и култура на народа.

В една мартенска нощ, когато земята се събужда за нов живот, в североизточната стая на Основното училище е основано Народно Читалище ,,Христо Ботев,, на 12.03.1927 г. Първи негов председател е Тильо Кънчев. За набиране на средства за Читалището, читалищните дейци са подготвяли пиеси и са ги изнасяли пред населението. Първата представена пиеса е ,,Руска,, по Иван Вазов. Със средства от представления и членски внос се поставя начало и на читалищната библиотека. Читалище ,,Христо Ботев,, винаги в своя житейски път е приучавало хората на знания, просвета, колективен и задружен труд.

Една от основните дейности,която Читалището е развивало е художествената самодейност-театрални представления,танцови и хорови групи.И днес традицията е запазена от хор,,Млади сърца,,-изпълняващи автентичен фолклор от региона.Всяка година се представят успешно във фестивали с автентични песни и печелят първите места....През 2011г се явиха на Международен фестивал в гр.Раднево в памет на Нончо Воденичаров.

През дългия си живот Читалището винаги е било свързано с училището. Двете институции вървят ръка за ръка. Организират се съвместни тържества, честват се бележити дати. Библиотеката ни наброява 12000 тома. Читателите са на възраст от най-малките до пенсионери, отдали се на заслужена почивка.

Много са имената на семодейците, прославили Читалището, много да читалищните дейци, водили го по пътя на успехите. Една от изявените ни самодейки-Желязка Карабойчева е член на Читалището вече 55 години.

Гордост за Читалището ни е орден ,,Кирил и Методий,, - втора степен по случай 50 години от основаването му и за неговата активна народополезна културно-просветна дейност. Има още много награди и грамоти.

Днес Читалището продължава да събужда духовността и културата в населението, спазва традициите и обичаите  и ги пренася от поколение на поколение.

Координати за връзка с читалището: с.Черна гора, Дочка П. Иванова, email: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.